Tafelronde 1

De kennis van taal bij dieren groeit, maar we doen nog weinig met deze kennis. Marjolein is voorvechter van een CAO voor dieren. Dieren zouden inspraak moeten hebben in de grote beslissingen op de boerderij. Boerin Julia gaat hier in mee. Haar varkens zijn zo veel meer dan vlees: ze zijn werknemers op de boerderij en vervullen een functie in bodembeheer. Hoe nemen we deze kennis mee in de totstandkoming van het Convenant Dierwaardige Veehouderij? 

 Julia ter Huurne

Julia is de enige biodynamische boerin in Twente. Boerderij Zuuver is een gemengd bedrijf op 5 hectare (ha) met zo’n 2.000 vleeskippen, 230 leghennen en 20 Bonte Bentheimers, bijen, voederhagen, aardappelen, groenten en kruiden. Julia ziet de dieren als meer dan producent van dierlijke eiwitten: ze helpen met bemesten en beheren van het land en het wegwerken van reststromen. In de winter houdt zij geen vleeskippen, dan is er geen voer en geen werk, maar wel stookkosten. Pionieren: piepklein en volgens alternatief concept – Boerderij

Marjolein de Rooij

Marjolein de Rooij, dierenrechtenactvist, Afrika-fan, ingenieur, optimist en schrijver. Opkomen voor  rechten van dieren is al decennia lang een onderdeel van mijn leven. Als oprichter van de  Vakbond voor Dieren streef ik naar arbeidsrechten voor werkende dieren. 


Tafelronde 2

Theo en Martien kijken samen terug naar de gespreken van Huber en Minnesma. Beiden werken zij aan meer begrip en aandacht voor de link tussen bodemgezondheid en humane gezondheid. Een link die nog maar weinig mensen leggen, maar belangrijk is in de huidige ecologische crises. Hoe gaan we hier mee verder.  

Martien Lankester: 

Opgeleid als arts en sociaal-geneeskundige, al ruim 50 jaar met voeding en landbouw bezig als essentiële factoren voor preventie. Tijdens zijn studie startte hij een biologisch restaurant opgezet. En naast de huisartsenpraktijk begon hij een biodynamisch-landbouwbedrijf dat nog steeds bestaat. Momenteel zet hij zich in voor de integratie van de gezondheidszorg in de voedings- en landbouwtransitie. 

Theo Mulder

Theo voorzitter van Symphony of Soils, mede-oprichter van CO2LFarming, een stichting voor en door bodemadviseurs die boeren ondersteunen voor meer begrip voor de bodem. De Nederlandse boer als groene apotheker, dat is zijn missie. Onlangs schudde Theo Nederland wakker met de actie Give a Shit: humane mest terug de landbouw in om de kringloop te sluiten.