Prof. dr. F (Frans) de Waal : De emoties van dieren verschillen niet fundamenteel van die van de mens.

Frans de Waal studeerde Biologie en is een van de meest gerenommeerde primatologen in de wereld. Sinds 1981 doet hij wetenschappelijk onderzoek in de Verenigde Staten. Momenteel is hij C.H. Candler Professor in de psychologie aan de Emory universiteit in Atlanta en is hij directeur van het Living Links Center van het Yerkes National Primate Research Center. De Waal heeft een dozijn boeken geschreven, die in meer dan twintig talen zijn vertaald. In 2013 kreeg Frans de Waal een eredoctoraat van de Universiteit Utrecht.

Frans de Waal trok voor het eerst internationaal de aandacht met zijn boek Chimpansee-politiek, waarin hij het gedrag van deze mensapen als intelligent en emotioneel gedreven voorstelde.
De interesse in primatencognitie en dierlijke samenwerking is voor een belangrijk deel voortgevloeid uit dit vroege werk. Daarnaast trok hij de aandacht met onderzoek binnen primaten-gemeenschappen naar conflictoplossing, verzoening, empathie en de evolutie van de moraliteit. Zijn vergelijkingen tussen het gedrag van mensen en andere diersoorten hebben hem wereldberoemd gemaakt.
Met zijn boek ‘Mama’s laatste omhelzing’ laat hij de lezer kennis maken met de emoties van dieren en dat die niet fundamenteel verschillen van die van de mens.

* Frans de Waal woont in de Verenigde Staten, zijn aanwezigheid is onder voorbehoud van de situatie in oktober.